středa, května 08, 2013

Nejlpacatější mobil je od Huawei


    Na internet "unikly" údaje o připravovaném nejtenčím mobilu od společnosti Huawei. Jejich nový model zatím nese označení Ascend P6-U06 a může se pochlubit šířkou 6.18mm při váze 120 gramů. (iPhone 5 má 112gramů)
    iPhone ale snadno předčí v 4.7 palcovém displeji a rozlišením 1280 x 720.

    Taková novinka mě vždy donutí přemýšlet o výdrži bateriív těchto ultra tenko-lehkých zařízeních. Dostali jsme se totiž do fáze, kdy nám technologie dovolí vyrábět mobily s čím dál větším rozlišením a tenčími proporcemi, ale pokrok ve výrobě více výkonných baterií je zatím na odpočívadle. Blbá zpráva je, že pár let to tak ještě zůstane.

    Pohoným motorem každého mobilu je dnes lithium iontový akumulátor, neboli Li-Ion. Co všechno obsahuje takový akumulátor si můžete snad vyčíst jako já na wiki, ale hlavní problém tkví v tom, že uhlík, který pochytává lithiové ionty, má své limity v tom, kolik jich může pochytat. Tento problém by vyřešila o něco větší baterie, ale jak ukázal výzkum společnosti HTC, zákazníci upřednostňují štíhlejší mobil před tlustším, ale za to s větší výdrží. Proto byly baterie s 3000mAh vyřazeny z výroby.

    Někde nedávno bylo oznámeno, že nedostačující uhlíkové akumulátory nahradí akumulátory s křemíkem, který též dobře absorbuje lithium. Má bohužel své nedostatky. Silikon totiž nabobtnává během dobíjení a to není dobré pro elektrony, kterým se to ale vůbec nelíbí. (pro jistotu se zdržím technologických popisů).

Společnost CALBattery nyní pracuje na kompozitu křemíku a grafitu.  Grafitový substrát umožňuje vyrovnání velké změny objemu gelu, která nastává při nabíjení a vybíjení baterie. Křemíkové nanočástice mohou přijmout či odevzdat velké množství lithiových iontů, což znamená možnost uložení velkého množství elektrické energie.
    
Do dvou let se očekává, že anody založené na křemíkových anoach a nahradí je ty grafitové, které přinesou 30% nárust kapacity energie.

0 komentářů:

Okomentovat

Facebook Favorites

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes