pátek, června 14, 2013

Designové zamyšlení / porovnání nad iOS7



     Když se před ukázkou iOS7 na WWDC spekulovalo, že nový design lze popsat jako placatý (flat), nemohli se tito Nostradámové více mýlit. Ano, ikonky nemají nyní své rádoby zaoblení, takže se netváří prostorově, ale celý systém je vyloženě založený na prostoru. Po několika shlédnutí keynotu mi to konečně cvaklo.

     Za prvé je tu nová vlastnost plochy, která se projevuje každým náklonem iPhonu a vytváří tak iluzi, že ikonky vysí ve vzduchu a vy vydíte pod ně.
     Za druhé, Notifikační lišta i nově Control centre, malinko prolínají obsah, který je pod nimi, protože jsou opticky NAD momentálním obsahem. Stejně tak je to s klávesnicí. To všechno dává větší pocit ucelenosti, jednotnosti systému. Nerušivá struktura, která má smysl, narozdíl od některých věcí ve starší verzi ios.
     Na novém firmwaru je jedině smutné to, že nám ukazuje, s jakým nedodělkem jsme se museli plácat až do teď. Vlastně i o tom je inovace. Aby nám ukázala, že věci, které jsme do nynějška považovali za top kvalitu, byly vlastně jen betaverzí.
     Oželet budeme muset také krásně detailní ikony ze starého designu, které jsou nahrazeny pastelově zjednodušenými protějšky.


Porovnání designu iOS verzí 6 a 7



     Všechno už tu jednou bylo, takže se vše kombinuje. Proto nemá smysl patentovat každý záhyb na ploše či funkční pohyb prstem. Pokud by se takové patentové války rozhořely dávno před tím, než skutečně vznikly, nejen Apple by měl dost zásadní problém. Zde je ukázka několika příkladů nového desginu iOS7 s porovnáním nápadů, které už byly někde (ano, koukám na vás wokna) realizovány.   
     Nezapomínejte, ať už  přišla inspirace (nebo šikovná čórka) odkudkoliv, tak jedině Apple umí jednotlivé nápady zapojit do skvěle funkčního a slušivého celku!


Pořádný Multitasking iPhonu chyběl. Jiní ho už dávno předávno měli. 




Vlevo kalkulačka v iOS7, vydání plánováno na listopad 2013. Vpravo z Windows Phone, vydání říjen 2010. (@radekhulan)



Trošku přehnaná alternativa Control centrel v Galaxy S4



Animované počásko tu máme už asi od roku 2009. HTC tuším byly první.


A teď několik screenů z chris.millr.org, který porovnal ios6, windows 8 (ale podobný design byl i ve Windows 7 Mango v roce 2010) a iOS7








0 komentářů:

Okomentovat

Facebook Favorites

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes