neděle, listopadu 25, 2012

Návrh notifikací pro iPhone


Už je to sice pár dnů, co jsem na tuhle informaci narazil, ale zdá se, že se o ní nikdo u nás nerozepsal, takže pocta spadá na tento blog.                
                         

iPhone není jen o zajímavém designu, ale hlavně o funkčním designu. Vymyslet novou věc, aby ještě dokonale fungovala se zaběhnutým systémem není zrovna lehké. Jeden iphoní nadšenec s nickem Sentry, se pokusil trochu vylepšit notifikace na SMS a systémové výstrahy.


Sentry vychází z konceptu, který přišel na svět až v iOS5, kde jsme dostali na výběr, aby se upozornění zobrazovaly ve vyskakující liště pod horním okrajem. Update, který sklidil hodně pochvaly, protože zabírá méně místa, než klasické vyskakovací okno uprostřed displeje.


Ale tento přemýšlivý chlapec dotáhl nápad ještě o něco dál tím, že přidal možnost rychlé odpovědi (Compose - ta malá tužtička), takže bychom pro odepisování na  SMSky, Facebook a Twitter, nemuseli přecházet do aplikace. K tomuto účelu slouží klasické tlačítko Reply, které nás nasměruje do výchozí  appky. Nikterak originální nápad, jistě, jiné aplikace tuto možnost již mají, ale o tom již inovace jsou a musím říci, že tento nápad není vůbec k zahození. Jen se nemůžu zbavit dojmu, že tlačítko Compose je relativně malé a zasloužilo by vhodnější umístění.

Co se týká systémových notifikací, jako je například povolení pro přístup do alba apod., přišel Sentry s designem, který sice vypadá dobře, ale s jeho funkčností tolik nesouhlasím. Nepřijde mi, že důležité systémové upozornění, by v tomto designu na sebe dostatečně upozorňovaly. Nynější podoba, kdy okno vyskočí jakoby NAD aplikaci, na sebe upozorní mnohem lépe. A jakou reakci by vyvolalo, kdybych klikl někam mimo notifikaci? Automaticky by se zavřela, stejně jako se zavírá nabídka složky na ploše? 

Inovace designu v iOS, kde vše souvisí se vším, není žádná sranda, ale je zajímavé pozorovat názory a nápady lidí, protože tím lze získat úplně jiný náhled. Sentry by se mohl také vrhnout na predesignování Game centra, protože tahle aplikace vypadá v porovnání s ostatním interfacem Applu hodně zvláštně.




Zdroj: http://www.theverge.com

0 komentářů:

Okomentovat

Facebook Favorites

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes