čtvrtek, září 15, 2011

Aplikace: Žid či Nežid? Další aplikace mizí z App Store

"Jew or Not a Jew", nebo "Juif ou pas juif" v originále. To je název aplikace, která nabízí uživatelům za 1,60 eur možnost zjistit o vaší oblíbené celebritě, zda je Žid či nikoli. Což může být hlavně zajímavé čtení pro obyvatele Nového Boru.


Francouzské anti rasistické skupině SOS Rasisme nicméně unikl pozornosti popisek autorů u aplikace kde tvrdí, že zamýšleli svůj výtvor jen jako vtípek. Následně puritáni z SOS Rasisme požadovali po Applu, aby byla aplikace stažena z francouzského App Storu pro porušování místního zákona, zakazujícího shromažďování osobních informací o lidech bez jejich souhlasu.

Aplikaci vytvořil nepřekvapivě žid Johann Levy a svůj výtvor hájí slovy; "Pro mne osobně není nic pejorativního na tom, když někoho označíme za žida a někoho ne. Naopak,  je to o tom být hrdý. Nemůžu sice mluvit za všechny židy, ale v naší komunitě si často klademe otázku, která z celebrit je židovského původu."

I když je jasné, že nic zlého tím Levy nemyslel, lidé by měli větší předsudky, kdyby aplikaci vymyslel někdo, kdo žid není.Samozřejmě tuhle otázku zde nevyřešíme.

Pokud jste zvědavi kvůli čemu je takový povyk, můžete si aplikaci stáhnout ve Storu, protože byla zakázána pouze ve Francii.
Pro zajímavost jen informace, že je to další "zabanovaná" aplikace během několika dnů. Nedávno byla stažena z obchodu app Phone Story, znázorňující výrobu smartphonů v pracovních táborech. A i když App Store aplikaci popsal jako zavádějící a lživou, vydělané peníze darují tvůrci organizacím na zlepšení pracovních podmínek. 

0 komentářů:

Okomentovat

Facebook Favorites

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes